Ventilkurs

Ute på norsk sokkel er det hundre tusenvis av ventiler av alle slag. – Utfordringen er variasjonen i utstyret og prosessfolk og mekanikere må forstå hvordan ventilene virker, forklarer kursinstruktør Ingolf Fra Holmslet.

Holmslet er på Herøya for å holde et firedagers ventilkurs som belyser de viktigste prinsippene for hvordan ulike ventiltyper fungerer. Kurset holdes i lokalene til Herøya Kompetansesenter og avsluttes med en eksamen.

 

Økonomi og sikkerhet

Målet med kurset ventileksperten holder på Herøya, er å lære deltakerne hva de skal gjøre om ventilene ikke virker, og hvilke tiltak som kan gjøres for å for å løse problemet. – Vi jobber med en kombinasjon av å skape forståelse for hvordan utstyret virker, og å kunne foreta enkle problemløsninger på de ulike ventilene. Det er viktig både ut fra et kostnadsperspektiv, men aller mest for å ivareta sikkerheten på plattformene.

 

På norsk sokkel fra 1972

Holmslet har holdt ventilkurs siden 1986 og har lang erfaring fra oljesektoren. – Jeg begynte på norsk sokkel i -72 og jobbet for Philips Petroleum på Ekofisk. Da lærte jeg hvordan en skulle operere ventiler av amerikanerne, og det var rå makt som var regelen. Tre år seinere begynte jeg med ventilreparasjon, og da så jeg at skadene på utstyret hang sammen med gal behandling av ventilene.

Noen år på verkstedet førte til at Holmslet så behovet for et ventilkurs. – Da brukte jeg ett år på å utvikle et prøvekurs for Philips Petroleum. Det var så vellykket at jeg fikk kontrakt på å kjøre alt av prosess- og mekanisk personell gjennom slike kurs.

Kursopplegget dannet grunnlaget for OLF-baserte kurs, og det ble et krav om at alle som jobber med ventiler på sokkelen, skal ha godkjent opplæring. Nå er det selskapene som har ansvar for opplæringen, og ventileksperten har etablert seg som konsulent.

 

Undervisning for TS Group

– I tillegg til å delta i revisjonsstanser og å jobbe med problemløsning holder jeg frem­deles kurs. Jeg ble kontaktet av TS Group for noen år siden om jeg ville holde kurs for dem, og nå er jeg her og holder kurs for ulike deltakere. Opplæringen henvender seg ikke bare til offshorepersonell, men også til ansatte i landbasert virksomhet.

Kursene er åpne for alle. I år er det kjørt seks kurs, og antallet tilpasses etterspørselen.

Se oversikt over aktuelle kurs her!