RUNDEBORDSKONFERANSEN 2022

Næringsliv, politikk og jazzfestival hånd i hånd.

Visste du at 1 kubikk med gass gir nok energi til å lage 164 kopper kaffe? Og at hydrogen kan bli det nye industrieventyret i Møre og Romsdal?

Forrige uke var det Moldejazz, den ene uken i året du kan risikere å stå i kø i Molde by, og uken Alf Reistad og Energikuntepunkt Nyhamna samler næringslivet til Rundebordskonferansen.

Gassco innledet konferansen med budskapet «Den norske gassen har aldri vært viktigere». Norsk rørgass har de laveste utslippene av de importerende regionen til EU og UK. Det ble også presentert potensielle CO2 lagringslokasjoner og transportruter for hydrogen. Av fun-facts plukket vi opp at det strømmer 52 kubikkmeter med gass gjennom Nyhamna hver dag, totalleveransen fra Norge er 330 m3. Til sammenlikning eksporterer Russland nå rundt 35 m3, alt med forbehold om notatfeil.

Vi fikk høre fra Shell at deres historie i Norge startet i 1912 med distribusjon av lampeolje via hest og kjerre. Og selskapets opprinnelse kom fra import og salg av faktiske skjell (konkylier) i Storbritannia. Strålende budskap om at endring er den eneste konstanten i en omskiftelig verden.

Linnorm utbyggingen var nevnt av flere, også av opposisjonspolitikerne som mente regjeringen må legge sterkere press på partnere i Linnorm-lisensen for å få fram en løsning. Shell presenterte sin løsning med en ubemannet Spar (flytende) plattform og gass transport via Åsgard Transport System til Kårstø og Polarled til Nyhamna.

Videre fikk vi høre om spennende planer for en storskala hydrogenfabrikk på Gossen. Aker Aker Horizons, Cape Omega og Shell samarbeider om det som kanskje kan bli ett nytt industrieventyr i Møre og Romsdal.

Brytningstid var tema for konferansen og vi fra TS Group var en av åtte lokale aktører som fikk presentere hvordan vi arbeider med det grønne skiftet. Ingen fasit på dette, men den korte oppsummeringen er at vi gjør dette i tett integrasjon med våre kunder og samarbeidspartnere. Vi har vist evne til å omstille mellom bransjer tidligere og har tro på at vår kjernekompetanse; kompetanse -fleksibilitet – responstid, også vil være attraktiv i fremtidens industri.

Avslutningsvis fikk vi utfordre Mørebenken på proposisjonen om endringer i AML for inn- og utleie fra bemanningsforetak, her ble det mange konstruktive diskusjoner.

Vi fikk servert pauseunderholdning fra Jazzlogen og kvelden fortsatte med middag og mingling på Romsdalsmuseet. Selv ikke tradisjonelt romsdalsk jazzvær kunne legge demper på strålende konsert med Ålesunds jenten Sigrid. Oppsummert nok en bra Rundebordskonferanse!